Terug

Principekalender 2024-2025 en 2025-2026

De principekalender gaat zoals eerder aangekondigd veranderen. We hebben gemerkt dat er bij een aantal verenigingen nog onvoldoende bekend is wat de aanleiding en het doel van deze nieuwe principekalender is. Hieronder leggen we uit waarom de opzet van de principekalender wordt veranderd en welk proces hieraan vooraf is gegaan. De nieuwe principekalender wordt ingevoerd per seizoen 2025-2026.

Waarom willen we de principekalender veranderen?
De aanleiding voor het opstellen van een nieuwe principekalender is input vanuit competitie spelende verenigingen, vanuit de regiovergaderingen en vanuit verschillende organisatoren van kampioenschappen en circuits geweest. Hier kwam naar voren dat er geen/korte voorbereidingstijd is voorafgaande aan het seizoen en dat er geen goede verplaatsingsmogelijkheden zijn (reserveweken zijn vaak in vakanties). Daarnaast zien we een terugloop van het aantal deelnemende teams aan de Bondscompetitie. In het seizoen 2019-2020 hadden 1.400 teams zich ingeschreven voor de Bondscompetitie, terwijl de teller dit jaar op 1.134 teams staat. De huidige opzet van de principekalender is tevens al zo’n 20 jaar oud en past in onze ogen niet meer in het huidige sportlandschap. Er worden nu 14 wedstrijden in 4,5 maand gespeeld waardoor er weinig ruimte is voor weekenden zonder competitie.

Welk proces hebben we doorlopen?
Op basis van de bovenstaande punten hebben we in de zomermaanden een nieuwe principekalender opgesteld. Het concept van nieuwe opzet is gedeeld met afgevaardigden, organisatoren van Junior Master toernooien, Master toernooien, NJK, RSK, NVK en NK Competitieteams. Na deze feedbackronde zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd en vervolgens is de nieuwe principekalender gedeeld met competitie spelende verenigingen.

Wat is de essentie van de nieuwe principekalender?
Uitgangspunten in de nieuwe principekalender zijn een latere start van het competitieseizoen en een langere competitie. Spelers hoeven hierdoor niet direct in september al de krachten te meten en er zo meer tijd is om in het ritme te komen. Tevens komen er gelijke speelweken zijn voor de Jeugd- en Bondscompetitie. Daarnaast is er meer ruimte voor toernooien door het jaar heen.

Met de nieuwe principekalender hopen we de badmintonsport aantrekkelijker en leuker te maken: het seizoen duurt langer waardoor badminton een volwaardige seizoensport wordt.

We hebben in de afgelopen periode veel positieve geluiden gehoord maar ook bezwaren. De argumenten tegen de nieuwe principekalender zijn vooral praktische bezwaren die tijd vragen om op te lossen, zoals zorgen over de (extra) zaalhuur, de inzet van de train(st)er en de planning van de toernooien bij de verenigingen.

We begrijpen deze bezwaren en realiseren ons dat er tijd nodig is om de gevolgen van de verandering van de principekalender door te voeren binnen de vereniging.

Wanneer gaan we de principekalender invoeren?
De nieuwe principekalender zal met ingang van seizoen 2025-2026 worden ingevoerd. In maart 2024 wordt de voorlopige principekalender van 2025-2026 gepubliceerd, zodat alle verenigingen zich tijdig kunnen voorbereiden. Tevens kunnen we op deze manier in 2024 de specifieke zorgen van de verenigingen goed in kaart brengen en kunnen wij maatwerk leveren in de ondersteuning die een vereniging nodig heeft. In diverse nog te plannen bijeenkomsten met verenigingen in 2024 wordt de opzet van de principekalender 2025-2026 toegelicht.

Dit betekent tevens dat er een nieuwe principekalender wordt gemaakt voor aankomend seizoen (2024-2025) die in januari 2024 wordt gepubliceerd en in opzet vergelijkbaar is aan die van de huidige jaargang.

Voor vragen en/of opmerkingen neem contact op met de afdeling Wedstrijdzaken via wz@badminton.nl.

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×