Terug

Promotie-/Degradatieregeling vragen en antwoorden

Voor dit seizoen (2023/2024) is er een bijzondere Promotie-/Degradatieregeling (P/D-regeling) van kracht, omdat in het seizoen 2024/2025 een structuurwijziging wordt doorgevoerd in de Bondscompetitie. Deze wijziging heeft een behoorlijke impact op de P/D-regeling voor het lopende seizoen.

Op 10 juli jl. hebben wij hierover dit artikel gepubliceerd. Hierin vind je uitleg over de Promotie-/Degradatieregeling van het lopende seizoen. Inmiddels is de competitie halverwege en willen wij deze aangepaste Promotie-/Degradatieregeling nogmaals onder de aandacht brengen.

Naar aanleiding van het artikel van 10 juli jl. hebben wij een aantal vragen ontvangen, waar wij hieronder een antwoord op geven. Tevens is er in december 2023 een kleine aanpassing geweest in de huidige principekalender.

Degraderen alle derde teams van een vereniging uit de Eerste divisie?

Ja, alle derde teams van een vereniging degraderen uit de Eerste divisie. De Eerste divisie zal bestaan uit twee afdelingen van acht teams. Een afdeling bestaat uit alleen maar eerste teams (standaardteams) en een afdeling bestaat uit alleen maar tweede teams.

In de eerste divisie zijn er vijf standaardteams en deze kunnen niet degraderen. Deze teams worden aangevuld met drie standaardteams uit de Tweede divisie. De zes hoogst geëindigde (op basis van horizontale vergelijking) standaardteams uit de Tweede divisie spelen als volgt de promotie-/degradatiewedstrijden:

  • Het hoogste geëindigde standaardteam speelt tegen het als zesde geëindigde standaardteam.
  • Het tweede beste standaardteam speelt tegen het vijfde beste standaardteam.
  • Het derde beste standaardteam speelt tegen het vierde beste standaardteam.

De winnaar van de promotie-/degradatiewedstrijd promoveert naar de eerste divisie. Op deze manier zijn er in het seizoen 2024/2025 acht standaardteams in de eerste divisie.

In de eerste divisie zijn negen tweede teams. Het laagst geëindigde tweede team (op basis van horizontale vergelijking) degradeert naar de tweede divisie. De nummer zeven en acht spelen promotie-/degradatiewedstrijden tegen een tweede team dat kampioen is geworden in de tweede divisie (mits van toepassing). Op deze manier zijn er in het seizoen 2024/2025 acht tweede teams in de eerste divisie.

Wanneer zijn de promotie-/degradatiewedstrijden?

Er kunnen promotie-/degradatiewedstrijden zijn tussen de Ere- en Eerste divisie en tussen de Eerste divisie en de Tweede divisie. Daarnaast zijn er promotiewedstrijden tussen de zes beste standaardteams in de Tweede divisie. Alle promotie-/degradatiewedstrijden bestaan uit een heen- en returnwedstrijd. De heenwedstrijden zullen gespeeld worden in de week van 26 februari t/m 3 maart (week 9) en de returnwedstrijden worden gespeeld in de week van 4 t/m 10 maart (week 10). In een promotie-/degradatiewedstrijd wordt gespeeld totdat één team vijf partijen heeft gewonnen. Het kan dus voorkomen dat niet alle partijen gespeeld hoeven te worden. Als beide teams na de twee wedstrijden evenveel wedstrijdpunten hebben verdiend, wordt er en golden game gespeeld na afloop van de returnwedstrijd.

Een golden game is een partij bestaande uit een game met de standaard puntentelling (t/m 21 punten met uitloopmogelijkheid t/m 30 punten bij geen twee punten verschil). Een golden game kan een mannenenkel, vrouwenenkel, mannendubbel, vrouwendubbel of gemengddubbel zijn. Het onderdeel dat wordt gespeeld wordt als volgt bepaald:

  1. voorafgaand aan de golden game wordt er getost tussen de teams;
  2. de verliezer van de toss streept een van de vijf onderdelen weg;
  3. de winnaar van de toss streept een van de vier resterende onderdelen weg;
  4. de verliezer van de toss streept een van de drie resterende onderdelen weg;
  5. de winnaar van de toss streept een van de twee resterende onderdelen weg.

De golden game wordt in het overgebleven onderdeel gespeeld. De teams zijn bij de golden game vrij in de keuze van de speler(s) van het desbetreffende onderdeel, waarbij de spelers wel in de opstelling van het team voor de wedstrijd moeten voorkomen.

Mogen tweede teams promoveren naar de Eredivisie?

Nee, als een tweede team kampioen wordt in de Eerste divisie kan dit team niet promoveren naar Eredivisie. Ook niet als het standaardteam van deze vereniging op de laagste plaats in de Eredivisie is geëindigd. De promotie-/degradatiewedstrijd tussen de Eredivisie en de Eerste divisie wordt gespeeld tussen de nummer acht van de Eredivisie en het hoogst geklasseerde standaardteam (berekend door horizontale vergelijking).

Als je vragen hebt over de Promotie/Degradatieregeling kun je een e-mail sturen naar competitie@badminton.nl.

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×