Terug

Tactisch vernuft met een grote glimlach op het NK Veteranen - Jessy Havelaar wint Wim Top Trofee

Ze gaan er nog he-le-maal voor. Onvoorwaardelijk. Op het Nederlands Kampioenschap Veteranen in Amersfoort werd er in het weekend van 3 en 4 maart 2018 volop strijd geleverd. Tactisch vernuft en een sportieve glimlach gingen daarbij hand in hand in de Juliana van Stolberghal. Het was weer genieten bij dit NK.

Volgens de wedstrijdplanner / toernooidirecteur Bart Los willen de spelers zelf ook écht winnend hun wedstrijden afsluiten. "Het gaat hier om een Nederlands Kampioenschap. Het evenement wordt niet gezien als zomaar een recreanten-toernooitje tussendoor. Integendeel. Ook de ambitieuze veteraan wil aan het eind van de dag gewoon met de buit én de hoogste eer naar huis." 

Nederlands kampioen word je immers niet elke dag.

"Er wordt dus behoorlijk fanatiek gespeeld."

Bekijk het overzicht van alle uitslagen >>>

Derde set...

De wedstrijden in de Juliana van Stolberghal gaan 'gewoon' over twee gewonnen sets tot en met 21 punten. Met eventuele verlenging. De veteranen van Nederland worden dus niet ontzien. Ze moeten soms echt aan de bak. Want ja, het kan (dus) ook 25-23 in de derde set worden.

Dit jaar reisden ongeveer 90 deelnemers af naar Amersfoort om in 8 verschillende leeftijdscategorieën met elkaar de strijd aan te gaan. Bart Los: "Er zijn echter spelers die niet alleen in het enkelspel, maar ook in de mixed of dubbel uitkomen. Ze spelen in dit weekend dus veel partijen. Ja, je moet echt wel een beetje fit zijn om hier een goede prestatie te leveren," zegt de toernooileider. 

Bekijk het overzicht van alle uitslagen >>>

foto: Voormalig international Gerben Bruijstens trad aan in de Mixed 35+, samen met Georgy van Soerland-Trouerbach. Het tweetal werd Nederlands kampioen door in een uiterst spannende en hoogstaande finale tegenstanders Arjan Regtien en Pascalle van Nielen pas in de derde set met 21-18 terug te wijzen.

Tactisch vernuft

Voor de toeschouwers is het vanzelfsprekend genieten. Enkele 'oudere' veteranen hebben de kleinkinderen als supporters meegenomen en die kunnen nog heel wat leren van hun grootvaders en grootmoeders. 

Vooral het tactisch vernuft is boeiend: het is één brok ervaring op de baan, het lijkt makkelijk te gaan hoewel menig veteraan na een gemist punt toch ook stiekem wordt betrapt op licht gefronste wenkbrauwen waarna met een vrolijke glimlach en volle moed aan het volgende punt wordt begonnen.

Bekijk het overzicht van alle uitslagen >>>

Korte en lange ballen worden sluw afgewisseld. Je kunt het ook omschrijven als inspirerend strategisch badminton. 

De spelers en speelsters kennen elkaar uiteraard. Het is dus voor velen ook een mooi en sportief weerzien. 

Prijsuitreiking

Rond 17.30 uur vond de prijsuitreiking plaats in een tjokvolle kantine van BC Amersfoort. Rémon Verbeek, penningmeester van het bondsbestuur, had de eer om de felbegeerde medailles te mogen omhangen. 

foto: Een belangrijke taak voor Rémon Verbeek, penningmeester van Badminton Nederland. Het omhangen van de medailles.

Bekijk het overzicht van alle uitslagen >>>

Voor iedereen een groot applaus uiteraard. En, toch ook enige hilariteit. Lukt het de moegestreden veteranen nog om op het podiumblok te klimmen. De spieren waren soms wat vermoeid (...), maar tevredenheid overheerste.

foto: Voormalig voorzitter van Badminton Nederland, Clemens Wortel, dankt namens alle deelnemers Bart Los, die de wedstrijdleiding voor zijn rekening nam.

Wim Top Trofee

Misschien wel het mooiste moment van de NK Veteranen vond plaats aan het ultieme slot. Jessy Havelaar werd naar voren geroepen en zij ontving uit handen van de toernooi-organisatie de Wim Top Trofee, die twee jaar geleden in het leven werd geroepen om de herinnering aan Mister Amersfoort, Wim Top, levend te houden. Wim Top heeft zich altijd ingezet voor het Nederlands Kampioenschap Veteranen. Echter, hij overleed in 2015.

Jessy ontving de trofee omdat zij een inspiratie is voor velen. Bart Los: "Je doet al jaren mee, je bent een vaste waarde en je speelt in lagere leeftijdscategorieën. Dat is inspirerend voor ons allemaal. Bovendien ben je een van de weinigen die ook op veteranenniveau internationaal nog je wedstrijdjes speelt. Dat is voor ons allemaal erg motiverend om ook door te blijven gaan, tot op hoge leeftijd!"

Bekijk het overzicht van alle uitslagen >>>

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×