Terug

DKC wint bekerfinale; een ware slotthriller in Den Haag

DKC heeft op zaterdag 26 mei 2018 de Van de KolkCup 2018 gewonnen. In de finale werd Le Credit Sportif VELO met 3-1 verslagen. Het werd een ware thriller. Marlies Baan van DKC schreef clubhistorie. Ondanks het warme weer buiten, was sporthal Mariahoeve - de thuishaven van het organiserende BC Dropshot - toch zéér goed gevuld. Bovendien heerste er een prima sfeer!

Een sfeerimpressie van een dag met héérlijk badminton!

Topspeler Mark Caljouw, inmiddels de nummer 31 van de wereld, en sowieso terugkijkend op een geweldig goed seizoen, had er ook al meteen bij de start van de laatste dag van het bekertoernooi heel veel zin in. 

"Het is goed georganiseerd!" zo wist hij in een vlog te melden.  "Ik kijk zeer uit naar deze dag! Ik hoop uiteraard dat ik het samen met mijn team van DKC goed ga doen!"

DKC wint bekerfinale
Marlies Baan is de heldin!

DKC stond dit jaar al weer voor de zesde achtereenvolgende keer in de finale maar het was in 2015 voor het laatst dat deze winnend werd afgesloten. In de afgelopen twee edities was het VELO die met de beker naar huis ging. 

Nu was het de beurt aan DKC.

foto: Marlies Baan van DKC schreef historie; deze dag in Den Haag zal ze niet snel vergeten. Zij haalde het beslissende punt binnen terwijl ze wist dat het op de ernaast gelegen baan ook een Close Call aan het worden was!

Apotheose!

In een ongekend spannende apotheose, waarbij het in de laatste twee partijen (vrouwenenkelspel en mixed dubbelspel) écht nog alle kanten op kon, was het Marlies Baan die voor DKC het beslissende punt binnenhaalde nadat ze in games nog op een 0-1 achterstand had gestaan.

De nog zeer goed gevulde hal genoot van het spektakel. Ogen tekort om de gebeurtenissen op beide banen goed te volgen. 

foto's: En zó vier je feest als je met samengeknepen billen naar de twee slotpartijen van je teamgenoten hebt moet kijken. DKC wint de Van de Kolk Cup!

foto: Teleurgestelde gezichten bij de spelers van Le Credit Sportif / VELO. Maar... uiteindelijk toch met opgeheven hoofd naar huis. Het was een van de beste finales van de afgelopen jaren.


Bondsbestuurslid Ton Wijers reikte de bekers uit. Bij DKC staat deze dus in ieder geval weer een jaar in de prijzenkast. 

Ton Wijers dankte niet alleen BC Dropshot voor het gastheerschap. Ook werd sponsor Van de Kolk Hypotheken bedankt. "Uiteraard wil ik op deze plek ook de gemeente Den Haag noemen, die ook het een en ander mogelijk maakte om dit sportevenement in de Hofstad te kunnen laten plaatsvinden."

Bekijk de detailuitslagen HIER 

foto: Het kampioensteam van DKC. Voor de komende 12 maanden staat de felbegeerde wisselbeker, de Van de Kolk Cup, in de prijzenkast!

Dropshot

Zeker in de ochtend was de hal overigens opvallend goed gevuld met badmintonliefhebbers. Natuurlijk ook van het thuisspelende BC Dropshot dat zich had geplaatst voor de kwartfinales en het mocht opnemen tegen BC Smashing 2. Dát team bleek uiteindelijk met 0-5 een dik maatje te groot maar de Dropshotters keken toch met een goed gevoel terug op hun aandeel in de Van de Kolk Cup.

"Cool om tegen de subtop aan te schurken,' zo glimlachte een van de speelsters van Dropshot.

foto: De organisatie had niets te klagen over de publieke belangstelling. Er heerste een goede sfeer in de hal. Natuurlijk had iedere toeschouwer wel zijn eigen favoriet!


Lijnrechters

Maar eigenlijk is het aanschurken tegen de subtop natuurlijk ook van toepassing op de lijnrechters, die zich wederom in grote getale hadden aangemeld om bij dit evenement hun taak te volbrengen. 

Onder hen ook Jan Heek, die pas voor de derde keer lijnrechter is maar op deze dag toch al mocht aantreden op de finaledag van het bekertoernooi.

Jan is 19 jaar en speelt zelf bij De Sjeve Sjuttel in Bunschoten.

"Ja, het is natuurlijk een dag vrijwilligerswerk," zegt hij.  

"Maar het is gaaf om te doen. Ik ben weliswaar een van de jongsten maar ik voel me zeer welkom hier. Leuke mensen om mee samen te werken. De sfeer is goed en tja... laten we eerlijk zijn: als lijnrechter zit je natuurlijk eersterangs bij de topspelers!"

foto: Een hecht team van lijn- en scheidsrechters in Den Haag.


Afscheid van scheidsrechter Nico Nieuwkerk

Scheidsrechter Nico Nieuwkerk (een waar begrip in de badmintonwereld) zat op 26 mei in Den Haag voor het laatst op de stoel. Nico neemt na 35 jaar afscheid. Door zijn collega-scheids- en lijnrechters werd hij na afloop van de wedstrijd nog even kort in het zonnetje gezet.

Het 'grotere afscheid' volgt nog.

Zijn laatste wedstrijd was de mannendubbel in de finale tussen DKC en Le Credit Sportif, tussen Caljouw / Kruijt en Middelburg / Vlaar. 

Maar uiteraard voor nu, namens Badminton Nederland: "Nico, bedankt!"

foto: Een afscheid in kleine setting. Nico Nieuwkerk even het stralende middelpunt!


En, nog meer foto's!

foto: Albert Valentijn zorgde er - zoals altijd voor - dat op deze grote events de buitenwereld via de online scoring goed wordt geïnformeerd.  "Ik zie het als een service naar de mensen die vandaag niet in de gelegenheid waren om hier te komen," zegt hij.  

foto: Het voorstellen van de spelers en speelsters bij aanvang van de dag. Wie is wie...?

foto: Buiten was het zomers. Binnen ook. Maar binnen werd er op de banen hard gewerkt. En het publiek genoot!


Badminton Nederland dankt BC Dropshot en Van de Kolk Hypotheken voor de samenwerking. We kijken al weer uit naar het bekertoernooi volgend jaar!

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×