Terug

Achter het gordijn bij de Yonex Dutch Open

Het is vroeg in de ochtend en het is nog stil boven in de perskamer. Vanaf deze ruimte heb ik prachtig uitzicht op de zaal. Het veld wordt klaar gemaakt voor de eerste wedstrijd, er heerst een serene rust: de stilte voor de storm van wat belooft een fantastische week te worden! In deze tweede blog duik ik achter de schermen van de Yonex Dutch Open. Hoe komt dit evenement tot stand en wie houdt het allemaal draaiende?

Hendrik Boosman.
Ik kom er al gauw achter dat dit evenement voornamelijk door vrijwilligers draaiende wordt gehouden. Deze worden allemaal aangestuurd door Hendrik Boosman. Hendrik is al maanden bezig met de voorbereiding van de Yonex Dutch Open. Van het maken van flyers tot het regelen van sponsoren. Tijdens de Yonex Dutch Open is hij als eerste aanwezig en de laatste die gaat. Hendrik vertelt: "Het is de 71ste editie en mijn 5e keer dat ik het evenement organiseer. Ik vind het super leuk om te doen, het is elke keer weer een nieuwe uitdaging. Er werken zo’n 100 man achter de schermen, van lijnrechters tot scheidsrechters tot chauffeurs en meer." En wat hebben al deze mensen nodig? Juist ja: koffie en thee.

Elly de Wit.
Elly’s Place is een begrip geworden. Elly is al 35 jaar vrijwilliger op de Yonex Dutch Open. Ze is begonnen als ‘dweiler’, maar zag dat mensen behoefte hadden aan koffie en ontspanning. Ze regelde een koffiezetapparaat en verzorgde achterin de kleedkamers koffie voor alle medewerkers.
Inmiddels heeft ze haar eigen kamertje: Elly’s Place. Onderin de donkere krochten van het Topsportcentrum in Almere schijnt haar warme lichtje. Daar staan de koffie en broodjes altijd klaar en kunnen mensen ontspannen en kletsen. Elly is bescheiden, ze zegt: "Ik verzorg enkel de koffie en broodjes, meer niet. Ik doe dit met liefde, ik hou van de mensen en het is altijd gezellig."


Albert Valentijn.
Vanuit Elly’s kamertje glip ik zo door het gordijn de zaal in. Het licht is fel en het is een gekrioel van mensen die druk bezig zijn met de laatste loodjes. De lijn- en scheidsrechters zitten nog even ontspannen op de tribune te kletsen. Ik loop Albert Valentijn tegen het lijf. Deze rasechte optimist vertelt enthousiast dat zijn hobby van toen nog steeds zijn dagelijkse bezigheid is. In 1976 begonnen met het organiseren van bedrijfstoernooien tot matchcontroller bij de Yonex Dutch Open. De matchcontrollers zorgen ervoor dat de wedstrijden op rolletjes lopen. Ze zorgen voor de planning en dat alles op tijd klaar staat. "We werken als een team, inclusief de referees. We doen het samen. Zo lang ik het leuk vind, blijf ik het doen."


Het is bijna tijd om te spelen en Albert neemt zijn plek in achter de computer. Ik aanschouw hoe de spelers, de scheidsrechters en lijnrechters achter elkaar als een troep soldaten de zaal binnen marcheren. Tijdens de wedstrijden bewonder ik de lijnrechters. Ze zitten stil als straatstandbeelden en aanschouwen alles uiterst geconcentreerd. Halverwege de wedstrijd glip ik zachtjes het gordijn door en dwaal verder door de keldergangen van het Topsportcentrum.

Henk Mostert.
Aan de voorkant van het gebouw zie ik een kamertje waar een hoop mensen druk zitten te overleggen. De grote tafel ligt vol papierwerk en lekkernijen. Ik vertel wie ik ben, wat ik doe en of ik wat vragen mag stellen aan de baas. Geen enkel probleem en ik krijg meteen koffie en cake aangeboden. Ik ga het gesprek aan met Henk, de chauffeurs coördinator. Ook hij, net als velen, is al jarenlang actief als vrijwilliger bij het Yonex Dutch Open. Hij is begonnen als chauffeur en heeft al gauw de touwtjes in handen genomen en de rol als coördinator op zich genomen. "We rijden met meerdere busjes en werken in twee shifts. Toch zit het meeste werk in de voorbereiding, je moet een compleet beeld krijgen van wat er binnen komt", vertelt Henk. "Als coördinator transport is het belangrijk dat je dat inzicht hebt. Ik ben groot gebracht in de transport wereld, ik weet hoe het werkt"

Als ik 's avonds laat het Topsportcentrum verlaat, brandt er nog licht in de kamer van Henk en rijden de chauffeurs de spelers nog heen en weer.

Edwin Schriemer.
Een man die ik overal tegen kom is Edwin. Edwin is de floormanager en neemt me mee naar de waskamer. Daar staan de wedstrijdbekers te pronken die hij vol trots aan het poetsen is. Edwin is een echte bezige bij! Als hij niet aan het poetsen is, dan is hij aan het stofzuigen, borden aan het rechtzetten of aan de telefoon. Edwin vertelt: "Het is altijd spannend om alles op tijd af te krijgen, maar het is weer gelukt! De vloer is goed gekeurd en iedereen is tevreden. Op zondag doe ik hier het licht uit."

Na vier volle dagen heb ik een goede eerste indruk gekregen van de Yonex Dutch Open. Ik heb meegelopen met de doorgewinterde badminton fotografen en heb vol bewondering gezien hoe zoveel mensen zich dag en nacht hebben ingezet om dit evenement tot een groot succes te maken! Wat mij betreft hebben jullie allemaal die beker verdient!

Ben jij ook op de Yonex Dutch Open geweest en heb je foto's gemaakt? Deel je mooiste foto's met ons op Facebook! https://www.facebook.com/Badmi...

2019 Blog 02 Ydo 08
2019 Blog 02 Ydo 11
2019 Blog 02 Ydo 07
2019 Blog 02 Ydo 23
2019 Blog 02 Ydo 17
2019 Blog 02 Ydo 12
2019 Blog 02 Ydo 18
2019 Blog 02 Ydo 22
2019 Blog 02 Ydo 16
2019 Blog 02 Ydo 15
2019 Blog 02 Ydo 10
2019 Blog 02 Ydo 13
2019 Blog 02 Ydo 14
2019 Blog 02 Ydo 21
2019 Blog 02 Ydo 20
2019 Blog 02 Ydo 19
2019 Blog 02 Ydo 09

Schrijf je in voor ons blog om de laatste tips rondom ledenbehoud te krijgen

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×