Terug

Her-opstart

Het is vroeg in de ochtend en buiten is het fris. Dat deert de spelers die buiten op het veld aan het trainen zijn niet. Na maandenlang thuis trainen aan de hand van schema’s en online trainingen zijn de spelers van de Regionale Training Centra (RTC’s) blij dat ze weer samen trainen. Dat het buiten is, was eerst even wennen. “Het was alsof de koeien de wei weer in mochten, zo uitgelaten waren ze om elkaar weer te zien en samen te trainen! ” lacht Paul Vennekens, RTC-trainer in Eindhoven.

2020 06 Rtc Buiten Training 01 Copy

"We zijn 25 mei weer begonnen met samen trainen", vertelt Paul. "Het is echt fijn om weer samen te trainen, dit doen we nu twee keer per week met elkaar, de andere twee keer vullen we anders in. We zijn nu weer puur met sport en spel bezig, al moesten de meesten aan het begin wennen aan buiten trainen" vertelt Paul terwijl zijn blik over het veld dwaalt. "We concentreren ons tijdens de buiten trainingen op de fysieke vaardigheden om de spelers zo breed mogelijk motorisch te prikkelen. Buiten oefenen ze met de wind, dit is iets waarmee we moeten dealen en zien als uitdaging. De spelers moeten zich technisch aanpassen en zelf een oplossing zoeken. Dat gaat goed."


Rick Steuten is ook trainer bij RTC Eindhoven en is enthousiast dat er weer getraind wordt. Hij ziet buiten spelen helemaal niet als beperking, juist als kans. Vooral de creatieve uitdagingen en het bedenken van verschillende oefeningen in deze omstandigheden vind ik erg leuk en de wind kan je juist gebruiken om beter te worden. Sommige spelers zagen in het begin op tegen buiten trainen, maar de kunst is om de mindset te veranderen, daar zijn wij trainers voor, om de spelers hierin te begeleiden. Ze zijn nog jong, maar kunnen zich nu al meer flexibel opstellen en zijn ze sterker geworden in weerbaarheid en het accepteren van omstandigheden waarin ze geen invloed op kunnen uitoefenen."

Toch vindt Rick het wel fijn dat ze straks weer naar binnen mogen. "In de hal kunnen we constructief met badminton aan de slag, al zullen we in de toekomst wellicht vaker buiten gaan trainen."


Op Papendal staan onze toppers al wel weer binnen in de zaal. "Dat is een privilege, echt heel erg fijn", zegt bondscoach Ruud Bosch. "We gaan steeds meer richting het ‘normale’ trainen. In het begin waren er heel veel regels, mocht niemand elkaars spullen aanraken en had iedereen zijn eigen shuttles. Nu geldt alleen nog de 1.5 meter regel, wat wel inhoudt dat het dubbelspel nog niet normaal is. Er mag wel één tegen twee gespeeld worden."

"Waar we vooral tegenaan lopen, is motivatie. Toernooien worden nog steeds gecanceld en ons doel wordt hiermee steeds verder weggeschoven. Voor de toppers die naar Tokyo zouden gaan valt het vooral erg zwaar. De kwalificatie was nog niet afgerond en de ranglijst blijft nu zoals hij is. Maar de toppers hebben zich hierbij neergelegd en weten wat ze te doen staat."


"Tijdens de lock-down hebben we online training gegeven en hebben de spelers zich aan een strak schema gehouden. Ze hebben vooral fysiek werk gedaan en zijn aardig op niveau gebleven. De spelers zijn klaar om hard te gaan, maar het is belangrijk om voorzichtig aan te beginnen om blessures te voorkomen."

Zie onderaan deze blog de tips van Ruud!

"Ik hoop dat we vanaf 1 juli zonder restricties weer mogen trainen en dat vanaf 1 september het toernooiprogramma weer van start kan gaan en dat heel badmintonnend Nederland weer kan doen wat het het leukst vindt!"


Max Sibbald, RTC-trainer in Almere en sportman op meerdere vlakken heeft tijdens de coronacrisis niet stilgezeten en heeft voor alle RTC’s een programma gemaakt. "Ik zag het als een kans om mijn deskundigheid te laten gelden en een programma te maken waarin componenten als kracht, uithoudingsvermogen, mobiliteit, stabiliteit, speed, agility en quickness zijn opgenomen. Breed ontwikkelen vind ik ontzettend belangrijk, voor zowel lichaam en geest. Dat was mijn doel voor de programma’s. En het heeft zeker bijgedragen. De kinderen zagen er goed en fit uit, al moesten sommigen er nog even inkomen. Ook het buiten badminton lukt nog niet even goed. Maar ja, een RTC is een leerschool, daar hoort vallen en opstaan bij."

En wat vinden de jonge spelers er nu zelf van om weer aan de slag te mogen? Novi (16) van RTC Eindhoven vertelt: "Ik vind het vooral leuk om weer met de groep te kunnen spelen en samen te werken. Tijdens de corona heb ik me aan de schema’s gehouden waardoor ik nu een goede conditie heb opgebouwd. Ik heb meer aandacht gegeven aan kracht en daar haal ik nu mijn voordeel uit."

Ook Casper (14) vindt het fijn om weer samen te trainen. "Door buiten te trainen, leren we ons beter aan te passen aan de wind, dat is handig voor als we binnen met een airco te maken hebben. Bovendien heeft buiten trainen ook pluspunten: meer ruimte en frisse lucht."


Toch kijken ze ernaar uit om op 1 juli weer naar binnen te mogen. "En ook daaraan zullen ze moeten wennen," legt Paul uit, "aan de ondergrond en dat er juist géén wind is." Ondertussen kijkt heel badmintonnend Nederland ernaar uit om op 1 juli weer de zaal in te mogen.

Om blessures te voorkomen heeft Ruud Bosch een paar goede tips:

Hoe ervaar jij buiten trainen? Wil je het vaker doen of wil je liever weer naar binnen? Deel jouw ervaringen met ons via info@badminton.nl

Schrijf je in voor ons blog om de laatste tips rondom ledenbehoud te krijgen

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×