Terug

Met je leden verbinden in tijden van corona, hoe doe je dat?

Het is als badmintonvereniging best lastig als je elkaar niet meer wekelijks ziet. Veel badmintonspelers spelen niet alleen voor de sport, maar ook voor de sociale contacten. Hoe houd je als vereniging verbinding met je leden? In dit blog spreek ik vijf gedreven vrouwen over hun inzet en de contacten die zij met hun leden vol enthousiasme onderhouden.

Blog 01 2021 03 Workout

Een kaartje persoonlijk bezorgen of opsturen.
"Een kaartje kost niks, maar je krijgt er veel voor terug." vertelt Miranda Duijndam, voorzitter van BC Mix. De vereniging heeft tijdens de eerste lockdown meteen actie ondernomen en heeft alle leden persoonlijk een kaartje gebracht. "We hebben overal een babbeltje gemaakt en iedereen was er erg blij mee, het heeft de loyaliteit van onze leden alleen maar versterkt. Wij zijn een gezelligheidsvereniging, daar hebben we profijt van, mensen zijn loyaal."
Ook BV Martinus Amstelveen heeft iedereen persoonlijk een kaartje gestuurd en werden de vrijwilligers van DVS – Koto Misi in Utrecht ook verrast met een kaartje!

BV Martinus Amstelveen


Online
"Wij zijn sinds afgelopen september actief op Instagram en hebben meer volgers dan leden op onze club", vertelt Fleurke Veldhuis, competitieleider bij NSBC Stuban trots, "dus dat doen we goed!" "We zijn een studentenvereniging, dus de meeste leden zijn actief op social media, met name Instagram. We delen daarom veel op Insta om zo de verbintenis met onze leden te behouden. Elke maand zetten wij een 'Stubanees in de Schijnwerpers'. Deze wordt gekozen door zijn voorganger en is als het ware een voorstelrondje. Zo leren we iedereen een beetje kennen!" Daarnaast sturen we onze leden 'Flits' nieuwsbrieven en eens in de zoveel tijd brengen we de 'Jes', ons online magazine met puzzels en persoonlijke berichten van onze leden zelf uit.

Ook BV Martinus Amstelveen, DVS-Koto Misi, BC GO! en BC Mix sturen regelmatig nieuwsbrieven, e-mails en delen berichten via socials om hun leden op de hoogte te brengen. Alle clubs maken ook gebruik van groepsapps. Bij de grote clubs hebben ze de groepen verdeeld over de speelavonden en bij anderen zitten ze gezellig met zijn allen in één app. "Het werkt goed voor de verbinding en om de energie erin te houden," vertelt Rachel de Ruiter, secretaris bij BV Martinus Amstelveen. "Mensen kunnen hun verhaal kwijt en er worden ook de nodige grapjes gemaakt, we proberen er met zijn allen het beste van te maken!"

Foto: NSBC Stuban


Bootcamp & workouts

"Het is goed om zichtbaar te blijven en te laten weten dat de club nog bestaat en dat je als club aan je leden denkt." vertelt Leonie Gotink van DVS- Koto Misi. "Ik ben een fanatieke sporter en heb tijdens de eerste lockdown een online bootcamp geïnitieerd. Ik geef de les en iemand anders doet de techniek. De lessen zijn via een livestream te volgen op YouTube en zijn voor iedereen beschikbaar. Als het niet lukt om aan te sluiten tijdens de live sessies, dan kun je de les altijd later terugkijken. Naast de harde kern, sluiten er steeds meer mensen aan. Vrienden van leden, ouders van leden. Echt super leuk. We hebben al 11 lessen gegeven. De reacties van de leden zijn positief, het wordt enorm gewaardeerd."

Ook bij BC Mix zijn ze fanatiek met online workouts, er zijn zo’n 50 leden die actief mee doen en bij NSBC Stuban werd een 30 dagen challenge aangeboden die leden in hun eigen tijd konden doen. Mirjam Fennema, secretaris bij BC GO! vertelt dat er één keer in de week online trainingen worden gegeven, waarin ook aandacht is voor racket gerelateerde oefeningen.


Pubquiz & Bingoavond

"Mijn Gouden Tip zou een pubquiz zijn, het kan online, je kunt het zelf organiseren en het is vooral super leuk! Voor de jeugd hebben we ook een pubquiz met iets makkelijkere vragen.", zegt Rachel. BV Martinus Amstelveen is niet de enige club die een pubquiz organiseerd, alle dames vertellen erover en elke vereniging doet het 1x per maand. Bij BC Mix hebben ze zelfs 25 teams die meedoen! Naast een pubquiz worden er ook bingo avonden georganiseerd en bij DVS - Koto Misi denken ze helemaal buiten de box, ze organiseren van alles: van online kookworkshops tot online Gin Tonic proeverijtjes en ook bij NSBC Stuban zitten ze niet stil: van maandelijkse online borrels tot online Escape Rooms. "We zijn een studentenvereniging," zegt Fleurke, "we zijn altijd al actief met elkaar en doen al veel online voor onze studies, waardoor het makkelijk is voor ons om online te blijven afspreken."

Foto: NSBC Stuban


De jeugd

Ook de jeugd wil wat! Bij BC GO! pakken ze het wel heel leuk aan! Zij doen levend Stratego met de jeugd. "Het is belangrijk om contact te onderhouden met de jeugd en activiteiten met ze te ondernemen. We hebben nu een paar keer levend Stratego gedaan en nu gaan we weer andere plannen maken. Met de jeugd trainen we sowieso veel buiten. Dit hebben we tijdens de eerste lockdown ook meteen gedaan toen dat weer mocht. En sinds begin dit jaar doen we dat ook." Ook bij DVS - Koto Misi, BC Mix en BV Martinus Amstelveen blijft de club actief bezig met de jeugd. "Tijdens de buitentrainingen doen we naast badminton ook andere activiteiten, zoals frisbeeën. Het gaat om het actief samen zijn!" vertelt Rachel.

Foto: BV Martinus Amstelveen


Nog meer ideeën

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je kan doen. Denk aan je vrijwilligers! Ze zijn goud waard en zetten zich in deze tijd nog meer in. Bij de clubs die ik spreek worden de vrijwilligers zeker verwend, vooral met chocoladeletters rondom Sinterklaas!

Foto: BV Martinus Amstelveen


Wat bij alle dames meerdere keren nadrukkelijk in het gesprek naar voren komt is: houd contact met je leden! Bel ze op en vraag waar zij behoefte aan hebben. "De meeste leden vragen om een bingo of pubquiz avond, maar ook een fietstocht wordt aangedragen of een auto rally tocht. Ook geven leden aan dat ze behoefte hebben aan regelmatig contact. Het hoeft niet eens met badminton te maken hebben." vult Miranda aan.

"Het hoeft niet groot of spectaculair", sluit Leonie af, "het mag ook klein, elk gebaar wordt gewaardeerd en zorgt uiteindelijk voor meer verbinding."

Heb jij ook een leuk voorbeeld van hoe je als vereniging binding met je leden houdt? Laat ons weten wat jij hebt bedacht en doet om je leden betrokken te houden! Mail naar info@badminton.nl en/of post op social media met #BadmintonDoenWeSamen

* Workout foto: DVS - Koto Misi

Schrijf je in voor ons blog om de laatste tips rondom ledenbehoud te krijgen

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×