Terug

Nog eens 7 supertips om schoolbadminton te promoten! (Deel 2)

Het stimuleren en ontwikkelen van schoolbadminton is één van de middelen voor succesvolle ledenwerving voor jouw vereniging. Elke verenigingsbestuurder weet ongetwijfeld dat het enthousiast maken van een jong kind, voor jouw sport, de kans vergroot dat dit jongetje of meisje misschien wel levenslang voor de badmintonsport kiest.


Maar, hoe krijg je dit alles voor elkaar? (Deel 2!)

Lees beslist ook deel 1 van deze korte blogserie met mooie tips om schoolbadminton een succes te laten zijn!

Van wie zijn deze tips?

We spraken met Francien van der Aar, die de komende maanden voor Badminton Nederland actief bezig is om de kansen van goed schoolbadminton onder de aandacht te brengen bij alle verenigingen in Nederland. Náást haar werkzaamheden voor onze bond, is zij tevens actief als combinatiefunctionaris badminton bij de gemeente Amsterdam.

Volop ervaring dus en daarom voor de verenigingen in dit blog opnieuw 7 supertips om schoolbadminton effectief te kunnen inzetten als onderdeel van de ledenwerving voor jouw vereniging. 

De tips zijn erop gericht om kinderen van de groepen 3 tot en met 8 kennis te laten maken mét en te enthousiasmeren voor badminton.

 

1. Hoe is de ruimte bij jouw vereniging zelf?           

Leuk uiteraard al die activiteiten die je kunt ontwikkelen met schoolbadminton. Maar… is er wel ruimte op jouw club om het vervolg goed op te pakken? 

Want stel je nu eens voor dat het ingezette schoolbadmintontraject ertoe leidt dat plotseling veel nieuwe leden zich aanmelden. 

  1. Heb je er wel over nagedacht dat het verenigingskader er klaar voor is? 
  2. Heb je genoeg baantrainers? 
  3. Heb je ook een traject ingezet om de oudere jeugd bijvoorbeeld om te scholen tot trainers die aan de slag kunnen met deze kinderen?        

2. Heb je materialen?        

Inventariseer goed bij de scholen wat voor materialen ze hebben om schoolbadminton vorm te geven. 

  1. Hebben ze rackets? 
  2. Hebben ze (goede) shuttles? 
  3. Ziet het er allemaal nog goed uit? 
  4. Is het representatief genoeg ten opzichte van hoe de materialen er uitzien bij jouw vereniging? 
  5. Kun je wellicht materialen van jouw vereniging meenemen naar de scholen?       

Wist je overigens dat Badminton Nederland ook materialen ter beschikking heeft, die je kunt lenen? Neem daarvoor contact op met Francien van der Aar.  

3. Doe je clubshirt aan!    (=Herkenbaarheid!) 

Als jouw vereniging de gastlessen op de scholen mag geven, trek dan je clubshirt aan. Het bevestigt je identiteit (als club!). Zeker als je met een groepje voor de klas staat, dan komt dit heel sterk over.        

  

4. Ontwikkel het saamhorigheidsgevoel        

Geef kinderen ook invloed op de invulling van de lessen. Daarmee creëer je een gezond saamhorigheidsgevoel en laat je kinderen ook voelen dat het om hun plezier gaat! 

Maak ze onbewust verantwoordelijk voor hun eigen plezier! 

Zo kun je hen al aan het begin van de les verschillende warming-up mogelijkheden voorleggen. 

Ze kunnen dan kiezen wat ze willen doen. De participatie wordt groter. Het zijn dan ook hún oefenvormen en spelletjes. Dat geldt trouwens ook voor de rest van de les!   

     

Regel goede opvang op de club!       

Natuurlijk zijn de kinderen ongelooflijk enthousiast geworden van de lessen op school. Maar dan komen ze bij jouw vereniging. Regel en organiseer goede opvang. Zorg ervoor dat nieuwe kinderen niet ‘verloren’ bij de eerste les rondlopen. 

Zorg dat ze worden opgenomen in de groep. Laat kinderen zich aan elkaar voorstellen. Jouw vereniging is hun nieuwe thuis! Zorg ervoor dat de kinderen dus thuis een enthousiast verhaal kunnen vertellen!         

Zo zijn er strippenkaarten ontwikkeld, waarmee kinderen een aantal keer gratis bij een vereniging kunnen meetrainen.

Betrek de ouders!            

Natuurlijk zijn het de vaders, moeders en verzorgers die de kinderen van en naar de sporthal brengen. 

Denk dus – in het kader van de opvolging van schoolbadminton – ook goed na over de wijze waarop je de ouders ontvangt. Je kunt daar dus ook de andere ouders voor inzetten. Regel voor de eerste keer een koffie- of theebon bijvoorbeeld. Laat de ouders met elkaar netwerken. De ‘nieuwe’ ouders moeten een goed gevoel krijgen.    D

us, net als bij tip 6; de ‘nieuwe’ ouders moeten zich welkom voelen. Verlies ze niet!  

Trigger kinderen met video’s en records! 

 Heb het met de kinderen over allerlei badmintonrecords die er zijn. Zoals bijvoorbeeld de snelste service die ooit is geslagen. 

Of stimuleer kinderen om op YouTube de meest spectaculaire JumpSmash op te zoeken. (En, ga je die nadoen op de eerstvolgend les?). 

Kijk eens wie de wereldtop is. Misschien woont er wel een Nederlandse topper in de buurt van jouw vereniging of school? 

Of… staat die clubtopper toevallig ook te trainen in de hal? Kortom… maak gebruik van deze inspiratiebronnen!

Leestip:

Lees ook onze andere blog over schoolbadminton waarin we nóg meer tips hebben om succesvol schoolbadminton te ontwikkelen!

Heb je nu al vragen?

Mail Francien van der Aar van Badminton Nederland.

Maar, er is al meer info! We vertellen je graag meer over schoolbadminton!

Schrijf je in voor ons blog om de laatste tips rondom ledenbehoud te krijgen

Jerry Helmers, Sr. Communicatieadviseur

Jerry Helmers (1968) is Sr. Communicatieadviseur bij Crown Media, bureau voor Communicatie en Strategie in Badhoevedorp. Jerry adviseert opdrachtgevers in het bedrijfsleven en bij de overheid op het gebied van strategische en operationele bedrijfs- en productcommunicatie. (Iedereen wil toch verkopen?) Tevens is Jerry eigenaar van Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam. (Iedereen wil toch overtuigen?). Ook blogt hij regelmatig. Daarnaast schrijft Jerry één keer in de twee weken een column voor de Financiële Telegraaf en is hij opiniemaker bij BNR Nieuwsradio.

Meer artikelen van deze auteur

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×