Terug

Samen sporten tijdens de Nationale Sportweek

Deze week staat in het teken van de Nationale Sportweek. Een evenement georganiseerd door NOC*NSF. Met de Nationale Sportweek wil NOC*NSF zo veel mogelijk mensen inspireren om een leven lang te genieten van het plezier van sport. Van 18 tot en met 27 september zetten dit jaar honderden clubs, sportbonden, gemeenten en andere organisaties hun deuren open. Daarnaast zijn er host cities, waar extra veel sportactiviteiten plaatsvinden. Dit jaar zijn dat Emmen, Eindhoven en Nieuwegein. Gezien Badminton Nederland in Nieuwegein is gevestigd vonden wij het een mooie kans om badminton in the picture te zetten!

2020 Blog 09 Tieners 01

In hartje Nieuwegein, in het gemeentehuis had vereniging BC ’t Gein een veld gemaakt. Sabrina Völker vertelt: "Ons badmintonveld bij het gemeentehuis trok heel veel aandacht en de hele dag door gingen mensen spontaan een shuttle slaan, hoe bijzonder is dat!" Voorzitter Kees Blonk vult aan: "De wethouder was ook enthousiast, er zijn plannen om in de toekomst nog een keer in het gemeentehuis te gaan badmintonnen!"

Fotocredit: Sabrina Völker


Op basisscholen in Nieuwegein werden er clinics gegeven. Mijn collega Dennis ging eens kijken hoe het eraan toe ging. De kinderen waren fanatiek, enthousiast en luisteren goed naar wat er gevraagd werd. Ze werden fysiek uitgedaagd en deden warming up oefeningen als ‘shuttle tikkertje’ en ‘treintjes oefeningen’. De geluiden waren positief! "Juf, dit willen we vaker doen!"


In Sportcomplex Merwestein was het een drukte van jewelste. Het hele plein stond vol fietsen en brugklassers. Heel veel scholen deden mee aan een sportroulette waarin ze meerdere sporten gingen beoefenen, waaronder dus badminton. De meesten tieners zeiden dat ze vaker hadden gebadmintond, met name op de camping, maar vonden de lessen nu toch best uitdagend! Badmintontrainers Erik en Tiny geven de lessen vol overgave. Ze stonden de hele dag de kinderen aan te moedigen en uit te dagen om het beste uit henzelf te halen. Zeer inspirerend!


Ook Sabrina heeft een clinic gegeven. Samen het haar man en zoontje van negen jaar. "Het was een succes!" "De tieners waren onder de indruk van mijn zoontje, die al best goed kan spelen. Er bleven zeker tien kinderen na de clinic hangen omdat ze graag tegen hem wilden spelen. Meerderen hebben een flyer meegenomen, dus wie weet!"


Aanstaande zondag staat Eric weer op het veld, maar dan buiten, om een AirBadmintonclinic te geven. Wil je ook mee doen, dat kan. Er is een clinic om13:00 en 14.00 uur. Locatie: Merwestein. Voor meer informatie, ook over andere activiteiten: SportID Nieuwegein

Wat Sander Tuitel, de Projectleider van de Nationale Sportweek Host city Nieuwegein het allerleukste van de NOC*NSF Nationale Sportweek vind? "Het plezier te zien dat mensen beleven aan sport- en bewegen. De landelijke campagne: sport doet iets met je, dat zie je echt terug tijdens de activiteiten in de Nationale Sportweek."

Ik stelde hem een aantal vragen:

Hoe voelt het om als stad host city te zijn?
Het voelt geweldig om als Nieuwegein Host City te zijn van de NOC*NSF Nationale Sportweek! Om tien dagen lang sport- en bewegen te mogen promoten is een unieke ervaring.

We zijn als Nieuwegein vorig jaar reeds gestart met onze voorbereidingen. Het bedenken van leuke, gezellige en toffe sport- en beweegactiviteiten is toen begonnen. En we hebben moeite gedaan om landelijke, regionale en plaatselijke initiatieven te implementeren in de Sportweek.

Levert COVID-19 beperkingen op of hebben jullie creatieve oplossingen bedacht?
COVID-19 levert zeker beperkingen op. Het originele programma moest volledig omgegooid worden. Van recordpogingen tot (sportieve) bijeenkomsten, alles moest omgevormd worden naar een programma wat voldoet aan de RIVM en regionale COVID-19 maatregelen. De welbekende 1,5 meter afstand, de beperkte groepsgrote, alle extra hygiëne maatregelen en verplichte aanmelding zijn enkele voorbeelden.

Doen er veel scholen mee?
Van de 23 scholen doen er 16 zeker mee met verschillende clinics/activiteiten en de anderen haken waarschijnlijk ook aan via live streaming.

Wat zijn de creatiefste leukste gekste dingen die er te doen zijn komende Nationale Sportweek in Nieuwegein?
Een van de creatiefste dingen is wel de Virtual Run, een hardloop wedstrijd die iedereen voor zichzelf, op zijn/haar eigen moment kan lopen. Je kunt dan je afstand en tijd uploaden en daarmee tegen anderen hardlopen.

Werken veel verschillende sporten samen?
Jazeker! Veel partners weten elkaar te vinden. Dat iedereen samenwerkt om sport- en bewegen tien dagen lang extra te promoten is echt een extra boost in de Nationale Sportweek. Het teamwork, de verbindingen en het samen mogelijk maken van alle activiteiten versterkt de onderlinge band. Het openstellen van accommodaties, het samen organiseren van activiteiten en het meedenken in oplossingen, onze partners in Nieuwegein zijn echt de dragende kracht van sport- en bewegen in onze stad.

Heeft badminton een grote rol?
Badminton is zeker aanwezig tijdens en betrokken bij de Nationale Sportweek. Is er gelegenheid in de toekomst om de betrokkenheid van Badminton te vergroten? Ja, ik denk dat die kansen er zijn.

Los van de badminton activiteiten, is er nog veel meer te doen in Nieuwegein en eigenlijk door heel het land! De Nationale Sportweek duurt nog t/m zondag 27 sep. Wil je kijken wat er bij jou in de buurt te doen is, check dan de website van NOC*NSF Nationale Sportweek.

De website van SportID laat het hele programma zien SportID Nieuwegein maar enkele bijzondere momenten die Sander wil uitlichten zijn:

- de BeActive Night de 26e september (het moment waarop sport en bewegen Europees centraal staat)

- de outdoor dag als afsluiting zondag 27 september waar Keet Oldebeuving een clinic skaten geeft en er nog veel meer toffe buiten activiteiten te doen zijn, zoals AirBadminton!

Als je deze week nog gaat sporten en/of kijken: heel veel plezier! Deel met ons jouw Nationale Sportweek foto op Instagram of Facebook.

Schrijf je in voor ons blog om de laatste tips rondom ledenbehoud te krijgen

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×