Terug

Vrijwilligers: mensen met een hart van goud

"Diana is de miljoenpoot die onze club draaiende houdt." "Ben heeft zich lange tijd ingezet bij het verwelkomen van nieuwe leden, door hen aandacht te geven voelden ze zich sneller thuis bij de club." "Masha is ons aanspreekpunt en weet over alles: alles, en dit doet ze altijd met een grote lach." "Moet er iets gebeuren, dan staat Ruud paraat!" Zomaar een greep mooie woorden uit de 273 aanmeldingen die binnen stroomden op de actie Vrijwilliger in ’t Zonnetje. Hartverwarmend om al deze mooie berichten te lezen en het voelbare besef hoe belangrijk vrijwilligers zijn. Mensen die voor anderen klaar staan, naar anderen luisteren, de handen uit de mouwen steken en anderen motiveren. Mensen met het hart op de juiste plek. Hoe belangrijk is een vrijwilliger voor badminton?

2020 12 Blog 01 Vrijwillger

Vrijwilligers zijn de kern van vrijwel iedere badmintonvereniging in Nederland. Een goed team van vrijwilligers maakt de organisatie sterker en brengt sfeer in de vereniging. Het werven en behouden van (goede) vrijwilligers is voor veel clubs echter ook een grote uitdaging. Bij veel verenigingen is er een tekort aan vrijwilligers en komen alle taken op de schouders van een klein groepje mensen. Het werven en behouden van vrijwilligers staat structureel in de top 3 van knelpunten voor Nederlandse sportverenigingen.

Vrijwilligerswerk vraagt niet alleen tijd, maar vooral toewijding en inzet. Of het nu bij een badmintonvereniging is of bij de bond, deze vrijwilligers hebben allemaal een liefde voor badminton. De een heeft een bestuursfunctie en zit drie avonden in de week te vergaderen en een ander zorgt voor de koffie bij wedstrijden. De één is een nieuweling binnen het vrijwilligerswerk, de ander doet het al járen. Allemaal met passie en allemaal even belangrijk. Toch komen verenigingen vaak handen te kort en zijn het steeds dezelfde mensen die op komen draven. Veel verenigingen komen daardoor in de problemen, maar Bij BC Thiela is het een ander verhaal. Daar hebben ze er sinds kort 32 nieuwe vrijwilligers bij! Wat is hun succes?


Marlene van Overbeek speelt badminton vanaf haar zesde en is sinds een jaar bestuurslid pr & communicatie bij BC Thiela. Marlene vertelt: "Bij BC Thiela zijn het altijd dezelfde mensen die vrijwilligerswerk doen, maar we dachten: we hebben veel meer leden, waarom zouden we hen ook niet kunnen inzetten? We zijn een campagne gestart met als doel het belang van vrijwilligers te benadrukken, dat we eigenlijk niet voort kunnen bestaan zonder vrijwilligers."

Al bijna 50 jaar bestaat onze mooie club BC Thiela. Zonder onze vrijwilligers was dit nooit gelukt. Deze vrijwilligers, het fundament van onze vereniging, zorgen ervoor dat wij onze activiteiten betaalbaar kunnen aanbieden. Wij zijn trots op thiela (#tot)! Benieuwd wat de vrijwilligers allemaal doen voor onze club? Bekijk het in de video! #flip #thiela


"Na deze campagne zijn we iedereen persoonlijk gaan bellen. Eerst de vaste vrijwilligers, daarna de andere leden. We hebben onze vaste vrijwilligers gevraagd of ze nog blij zijn met hun taken of dat ze misschien iets anders zouden willen doen. Daarnaast hebben we gevraagd wat mensen in hun dagelijks leven doen; wat is hun beroep of wat kunnen ze goed. Dit hebben we vertaald naar vrijwilligers taken binnen onze club. Zes weken later hadden wij ons doel al bereikt en hadden we er 32 nieuwe vrijwilligers bij!"
"We zijn hier ontzettend blij mee! We zijn een leuke gezellige club en de betrokkenheid van onze leden creëert nog meer verbinding binnen onze vereniging. We hebben nu ook de actie: Vrijwilliger in ’t Zonnetje waarbij we ieder kwartaal een andere vrijwilliger bedanken en in de spotlights zetten."
"We hebben deze actie zo goed kunnen uitvoeren met dank aan de masterclass Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd. Stap voor stap werden we begeleid. Dit was heel erg fijn en ik raad iedere vereniging aan om dit traject te doorlopen."

Als directeur van Badminton Nederland weet Barbara Mura als geen ander de absolute meerwaarde van vrijwilligers: "Uiteraard zeg ik niets nieuws als ik stel dat vrijwilligers in Nederland, en zeker bij Badminton Nederland, het meest kostbare zijn in de sportwereld. Toch blijf ik dag in dag uit hun inzet en onvermoeibare motivatie heel bijzonder vinden. Ze maken ons badminton mogelijk en ze vullen hun rol met passie en energie in. Ondanks alles in 2020 is iedereen doorgegaan om de verenigingen, de bond en onze mooie sport te helpen om dit moeilijke jaar door te komen en dat niet alleen: iedereen is ook krachtig blijven kijken naar de toekomst om ervoor te zorgen dat we helemaal klaar staan voor de herstart in 2021. Veel waardering hiervoor en veel dank!"


Uiteindelijk is een vrijwilliger niet meer dan een mens met het hart op de goede plek. Dus wat dat betreft is het eigenlijk ook heel simpel om vrijwilligers te werven. Gebruik dezelfde normen en waarden die een vrijwilliger vaak van nature in huis heeft: geef waardering, toon inzet en moeite, wees een luisterend oor. "Ga het gesprek met ze aan en neem daar de tijd voor," aldus Marlene. "Sommige leden zijn door ons telefoontje na lange tijd weer komen badmintonnen. En ze zijn vrijwilliger geworden, omdat ze graag verbonden willen zijn met onze club. Mijn gouden tip: neem contact op en zorg voor die verbinding!"

Kortom: een vrijwilliger is onmisbaar! Bij deze nogmaals dank aan iedereen die zich in heeft gezet voor badminton het afgelopen jaar! Samen één badminton!


Schrijf je in voor ons blog om de laatste tips rondom ledenbehoud te krijgen

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×