Terug

Badminton Nederland vergroot inspanningen voor een veilig badmintonklimaat

Badminton Nederland gaat de voorlichting/informatievoorziening over een veilig badmintonklimaat aan zowel verenigingen als individuele leden intensiveren omdat uit onderzoek is gebleken dat veel leden en verenigingen niet weten hoe te handelen als ze te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag (GOG). Badminton Nederland zet in op het vergroten van de bewustwording en preventie middels het verspreiden van gedragsregels en een uitgebreide communicatiecampagne over grensoverschrijdend gedrag.

Aanleiding proactief onderzoek
In de afgelopen jaren zijn er in de samenleving veel situaties van grensoverschrijdend gedrag aan het licht gekomen. Daarom heeft Badminton Nederland opdracht gegeven tot een zogenaamd prevalentieonderzoek onder de leden van Badminton Nederland. Dit in samenwerking met en met ondersteuning van het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN), door I&O Research en CentERdata. Leden van 16 jaar en ouder zijn gevraagd hun ervaringen in de afgelopen vijf jaar te delen. Het doel van dit onderzoek was om te achterhalen hoe vaak GOG voorkomt in de badmintonsport. Er hebben in totaal 2.216 leden deelgenomen aan het onderzoek.

Reactie bondsbestuur en algemeen directeur
Directeur Barbara Mura is content met de hoge respons van het onderzoek: ‘Het is goed om te zien dat veel van onze leden de enquête hebben ingevuld. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat er nog veel stappen te maken zijn in de bewustwording bij onze achterban en op het gebied van voorlichting. Er is bij onze leden nog veel onbekend hoe grensoverschrijdend gedrag te herkennen en hoe er vervolgens mee om te gaan.’

Bondsvoorzitter Jan Helmond benadrukt het belang van een dergelijk prevalentieonderzoek: ‘Badmintonnen in een veilige omgeving zou vanzelfsprekend moeten zijn, echter ontstaat een veilig sportklimaat niet vanzelf. Dat bevestigt dit onderzoek. Het is belangrijk om met elkaar richtlijnen op te stellen, kennis en ervaringen te delen en constant met elkaar in gesprek te blijven. Als bond vervullen wij hierin een voorbeeldfunctie die we graag proactief op willen pakken.’

Aanpak middels drie pijlers
De resultaten van het onderzoek geven Badminton Nederland handvatten om de ingezette weg voor de versterking van een veilig badmintonklimaat. Om een veilig badmintonklimaat te realiseren zetten we in op de volgende drie pijlers.

Bewustwording en voorlichting
Een veilige, inclusieve en positieve sportcultuur is een regelmatig terugkerend onderwerp bij bestuursvergaderingen, regiovergaderingen en interne overleggen. Het is echter noodzakelijk om het thema ‘veilig badmintonklimaat’ ook bij verenigingen en leden top of mind te krijgen om zo een veilige vereniging te creëren. Om dit te realiseren is een goede informatievoorziening essentieel.

Uit de resultaten blijkt dat veel leden niet weten waar ze terechtkunnen binnen hun vereniging na een ervaring met GOG. Leden geven aan niet (precies) te weten waar ze informatie kunnen vinden, waar ze een melding kunnen maken of waar ze naar toe kunnen voor hulp. Een ervaring met GOG wordt dan ook in weinig gevallen gedeeld met de vertrouwenscontactpersoon (VCP) of een ander officieel meldpunt van de vereniging of Badminton Nederland.

Om hier verandering in te brengen gaan we regelmatig communiceren over de beschikbare voorzieningen voor alle doelgroepen bij onze achterban en gaan we webinars organiseren.

Inzetten op preventie middels gedragsregels
Om GOG te voorkomen is het belangrijk om een normatief kader voor gewenst gedrag te schetsen voor alle leden. Op die manier wordt duidelijk gemaakt welke gedragingen wel en welke niet aanvaardbaar zijn. NOC*NSF en Centrum Veilige Sport Nederland hebben richtlijnen opgesteld voor wat sportverenigingen kunnen doen om hun omgeving veiliger te maken. Dit gaan we delen met de verenigingen.

Daarnaast gaan we verenigingen helpen bij het voeren van een preventief beleid, het opleiden en aanstellen van een vertrouwenscontactpersoon (VCP) en het actief stimuleren van de gratis VOG-regeling. Onze ambitie is dat alle vrijwilligers in de badmintonsport een VOG hebben en dat alle verenigingen zelf of samen met andere verenigingen een VCP hebben aangesteld. Om dit goed te kunnen organiseren, zijn we in gesprek met NOC*NSF om een integriteitsmanager aan te stellen, die Badminton Nederland als relatief kleine sportbond kan delen met andere bonden.

Communicatiecampagne
In het onderzoek geeft een groot deel van de leden aan nooit bewust informatie te ontvangen van Badminton Nederland of van hun vereniging over het voorkomen van GOG. Dit toont aan dat er op het gebied van communicatie nog veel stappen moeten worden gezet. Het informeren van leden is een gedeelde verantwoordelijkheid Badminton Nederland en de verenigingen, dit kunnen we niet alleen.

Om bewustwording te creëren gaan we op frequente en structurele basis communiceren over GOG. Hiervoor zetten we onze eigen communicatiekanalen in en uiteraard sluiten we ook aan bij nationale campagnes van onder meer NOC*NSF en CVSN.

Resultaten
De uitkomsten van het onderzoek binnen de Nederlandse badmintonsport tonen grote gelijkenis met de resultaten van het landelijk prevalentieonderzoek naar grensoverschrijdend gedrag binnen de algehele Nederlandse sport (2019). Dit blijkt uit de factsheet. De helft van alle leden van Badminton Nederland heeft in de afgelopen vijf jaar minimaal één vorm van GOG meegemaakt. Het gaat vooral om emotioneel grensoverschrijdend gedrag (EGG) dat zij hebben ervaren (47 procent). In beduidend mindere mate ging het om lichamelijk grensoverschrijdend gedrag (3 procent LGG) en seksueel grensoverschrijdend gedrag (17 procent SGG). Twee procent van de respondenten heeft elk van deze vormen meegemaakt.

In de factsheet zijn de belangrijkste conclusies weergegeven. Het volledige onderzoek is ook hier bijgevoegd.

Documenten
Factsheet
Rapport
Veilig badmintonklimaat

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×