Terug

Deze 70e Yonex Dutch Open was toch wel héél erg leuk! En, gezellig! En, sportief! En... promotie voor de badmintonsport!

Het was afgelopen week toch wel een héél bijzondere Yonex Dutch Open. Niet alleen vanwege de fantastische prestaties van de Nederlandse spelers en speelsters, maar mede ook door de ongekende positieve sfeer die er was, de vele nevenactiviteiten, de enthousiaste bezoekers en nog veel meer....

Degenen die er niet waren, hebben dan ook wat gemist. 

Zo simpel is het feitelijk.

Alive and Kicking

De 70e Yonex Dutch Open was niet alleen een eerbetoon aan de badmintonsport (want, het was 6 dagen lang alleen maar promotie, promotie en nog eens promotie!) maar de organisatie en de vele vrijwilligers lieten zien dat de sport helemaal 'Alive and Kicking' is. Een van de vrijwilligers plaatste na afloop op Facebook een prachtig bericht over het familiegevoel dat hij had na deze week in Almere. 


En zo hoort het ook.

Enerzijds is het 'ons-kent-ons' en dus is de Yonex Dutch Open traditioneel een moment geworden waarbij iedereen elkaar weer ontmoet en bijpraat. 

Anderzijds is het ook hard werken om de badmintonsport positief onder de aandacht te brengen. Zowel bij het grote publiek, dat misschien zelf nog niet de sport beoefent, maar wel belangstelling heeft, als bij de badmintonliefhebbers zelf die een breed programma werd aangeboden, dat veel verder ging dan alleen het kunnen kijken naar de wedstrijden.

Waanzinnige Workshop Week

Zo werd bijvoorbeeld een hele serie workshops voor verenigingsbestuurders georganiseerd. De workshops werden goed bezocht. Van een inspirerende en interactieve bijeenkomst over de AVG ("De AVG is helemaal niet saai!") tot aan workshops over Sponsorwerving waarbij de deelnemers daadwerkelijk een sponsorgesprek gingen voeren. Tja... en wat doe je dan als de potentiële sponsor 'Nee' zegt?

foto: Lachen bij de AVG-workshop!


Maar wat te denken van de workshops 'Toernooi-organisatie' die door vrijwilliger Han van der Vliet in elkaar was gezet, de workshop Free Publicity voor badmintonverenigingen waarbij de deelnemers zowaar ook nog een persconferentie moesten houden en een workshop 'Vrijwilligersbeleid'.

De deelnemers gingen daar verrassend nog met een extra kadootje naar huis...

Stuk voor stuk werden de workshops met een 8 of hoger gewaardeerd. De verenigingsbestuurders ontdekten dat Badminton Nederland een heel goed kennisaanbod heeft dat de eigen vereniging een stapje verder kan helpen.

foto: Mark Caljouw, Nederlands beste speler, bereikte de laatste vier in het mannenenkelspel


VIP-dag

Op zondag 14 oktober - de finaledag - werden ook alle vrijwilligers van Badminton Nederland (en hun aanhang) op een feestelijke bijeenkomst getrakteerd. Michel Bezuijen - bondsvoorzitter - sprak veel waardering uit voor alle mensen die zelfs vrije dagen van hun werk nemen om badminton in Nederland te organiseren.

Eerbetoon

Tijdens de Yonex Dutch Open werden ook op de banen in de arena de veteranen gehuldigd die op de recent gehouden Europese Veteranenkampioenschappen vele medailles hadden gehaald. Een luid applaus voor deze sportieve 'oudjes' die Nederland optimaal hebben vertegenwoordigd in het buitenland. Maar ook werden de selectiespelers in het zonnetje gezet die eerder dit jaar op het EK ook medailles wisten te halen.

Nevenactiviteiten en gesprekken

Veel verenigingen hebben ook gebruik gemaakt om bijvoorbeeld in gesprek te gaan met Koen Berends, de manager Verenigingsondersteuning van Badminton Nederland. Mooie gesprekken werden gevoerd. En, het gaf de organisatie Badminton Nederland andermaal inzicht in wat er precies speelt bij de verenigingen in het land. 

Ook werd op zaterdag de finale van de Junior Master Cup gespeeld. Voor de jonge badmintontalenten was het uiteraard 'vet cool' en 'supergaaf' om op de Centre Courts hun kunsten te vertonen.

Dat gold overigens ook voor het bedrijfsleven: op donderdagavond 11 oktober organiseerde Badminton Nederland een bedrijventoernooi. Juist ja! Een paar potjes tegen elkaar spelen en dan netwerken, visitekaartjes uitwisselen en kijken wat je wellicht voor elkaar kunt betekenen.

Media-aandacht

Over media-aandacht hadden we niet echt te klagen. Dat kwam natuurlijk ook door de prima prestaties van de Nederlandse spelers en speelsters. Vooral de mannendubbelfinale oogstte veel waardering.

De verslaggever op NOS-Radio omschreef de finaledag én specifiek ook deze mannenfinale (met het Nederlandse koppel Jelle Maas en Robin Tabeling) als een 'ware promotie voor de badmintonsport'.

Cheryl Seinen en Selena Piek hadden ook alle aandacht; zij bereikten de vrouwendubbelfinale maar verloren eervol.

De media-kamer - op de eerste verdieping in het Topsportcentrum - was vrijwel de hele week goed gevuld met hardwerkende journalisten en fotografen. We hebben ook daar weer goed aan ons netwerk kunnen bouwen!

Social Media

We zagen verder dat de badmintonliefhebbers in Nederland met name onze Facebookpagina en Instagrampagina goed volgden. Het team verzorgde vele updates; van vlogs en blogs tot aan korte wedstrijdverslagen alsook filmpjes van belangrijke punten.

Toernooidirecteur Hendrik Boosman (die al weer voor de vierde keer in deze rol aantrad) mag dus een tevreden man zijn. 

"Het is altijd een flinke klus en het is hard werken," zegt Hendrik.  "Maar als je zoveel mensen om je heen hebt, die met veel passie en energie mooie dingen voor elkaar willen krijgen, dan krijg ik daar ook energie van. Ik heb zeer genoten van alles en iedereen. En, ik grijp dit moment dan ook meteen nog maar even aan om iedereen te bedanken die zich zo heeft ingezet tijdens het toernooi. Vanzelfsprekend dank ik ook alle badmintonliefhebbers die dag-in-dag-uit de tribunes bevolkten. Op naar de 71e Yonex Dutch Open wat mij betreft."

Conclusie?

Als we zo terugkijken op de 70e Yonex Dutch Open, dan zou je bijna wensen dat het elke week 'Yonex Dutch Open' was. 

Inderdaad... één grote badmintonfamilie.

En ja, één grote promotie voor de mooiste sport op deze aardbol!

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×